Op maandag 25 maart vertelt Marcel Martensen in het Architectencafé over zijn ontwerp voor het Anatomiegebouw in Utrecht.

 

Het imposante Anatomiegebouw speelt een bijzondere rol in de geschiedenis van de Nederlandse diergeneeskunde. In 1918 ontwerpt architect Joseph Crouwel (1885-1962) het nieuwe Anatomiegebouw in Amsterdamse School stijl. De ruimtes in het gebouw zijn gegroepeerd rondom een twee verdiepingen hoge centrale hal, voorzien van een imposant rondbogig glas-in-lood dak. Het karakteristieke Anatomisch theater en de hoge snijzaal hebben hun functie in de halfronde uitbouw op het noorden voor het juiste licht en de juiste temperatuur om het werken met kadavers mogelijk te maken. In 1921 wordt het gebouw opgeleverd. Met de verhuizing van de Faculteit Diergeneeskunde in 1988 naar de Uithof verliest het gebouw echter deze functie en raakt in bouwkundig slechte staat. 


Van 2015 tot en met 2018 is gerestaureerd om de schoonheid van het gebouw weer bloot te leggen en door toevoeging van nieuwe functies is het erfgoed veilig gesteld voor de volgende generaties. Naast ambitieuze restauratie is het Anatomiegebouw voorzien van alle moderne middelen voor scholing, na-scholing en trainingen van onder andere dierenartsen waarmee een groot deel van het gebouw haar oorspronkelijke functie heeft teruggekregen. Tevens zijn tien appartementen gerealiseerd in delen van het gebouw die zich daar goed voor lenen zonder het gebouw noemenswaardig te belasten. 


Inloop vanaf 20:00

Aanvang 20:30

Locatie: Het Hof van Cartesius, Vlampijpstraat 94 Utrecht, naast NS station Zuilen

20.30 uur entree vrij > Hof van Cartesius