schets van Mark Gijsbers


world trade centre utrecht

Ontwerp MVSA Architects - jaar van oprichting 1984

Opdrachtgever CBRE

 

Algemeen

De grootschalige aanpak van het stationsgebied in Utrecht heeft ruimte gecreëerd voor de bouw van een World Trade Center aan het vernieuwde Jaarbeursplein. Een uitzonderlijke kans omdat er, naast de bestaande World Trade Centers in Amsterdam en Schiphol, nu een WTC pal naast het grootste openbaar vervoer knooppunt van Nederland gerealiseerd gaat worden.

 

Pijler

Het nieuwe WTC is met zijn 72 m hoogte en 18 verdiepingen een goed voorbeeld van de verdichting in het Utrechtse stationsgebied. Het WTC krijgt een duidelijke verbinding met het Jaarbeursplein en het Forum.  Deze plek, met haar grote reizigersstromen is te vergelijken met een pijler in een rivier waar het water langs alle zijden stroomt. Er zal rondom het WTC continue beweging plaats vinden. Deze dynamiek heeft MVSA Architects als uitgangspunt genomen voor de uiteindelijke vorm van het gebouw.

 

Afgeronde hoeken

Met de karakteristiek afgeronde hoeken en grote glazen gevel geeft MVSA Architects het WTC de elegante en open uitstraling die bij het publieke karakter van de locatie past. Praktisch alle verdiepingen hebben grotere of kleinere balkons die één geheel vormen met de gevel. Ze bieden zicht op de activiteiten op het nieuwe Jaarbeursplein.

 

BREAAM

De ambitie beide WELL en BREEAM-Excellent certificaten binnen te halen, maakt dat het WTC Utrecht straks bij de top van duurzame kantoorgebouwen in Nederland kan horen.

20.30 uur entree vrij > de Winkel van Sinkel