Het Werkspoorkwartier was het kloppend hart van Zuilen. In de eerste helft van de 20ste eeuw waren ondernemingen zoals staalfabriek Demka en machinefabriek Werkspoor hier gevestigd. Na het vertrek van deze industrie is het gebied Bedrijventerrein Cartesius ontstaan. In het gebied zijn nu nog diverse fragmenten van industrieel erfgoed aanwezig zoals de werkspoorkathedraal . Door de ontwikkeling van Leidsche Rijn is het gebied geografisch gezien centraler in de stad komen te liggen en het een andere betekenis krijgt.  In de ontwikkelingsvisie van de gemeente transformeert het Bedrijventerrein Cartesius in de toekomst tot creatieve hub, Werkspoorkwartier, waarbij de aandacht meer komt te liggen op kleine stadsvoorziende en creatieve bedrijven.

Als pioniers van het Werkspoorkwartier houden LINT landschapsarchitectuur (Gerwin de Vries)  i.s.m. Charlotte Ernst zich op meerdere vlakken bezig met de transformatie van de openbare ruimte en placemaking in het gebied. Zo dienden zij een plan in voor de vlampijpzone, ’t Hof van Cartesius , waarin een groene buiten werkplek wordt gecreëerd met in het hart een verborgen, semi-openbare ruimte in de vorm van een collectieve tuin omringd door ateliers met creatieve broedplaatsen. Daarnaast ontwikkelden zij de indoorcamping in de leegstaande Werkspoorkathedraal tijdens de Tour de France. Op dit moment zijn zij onder andere bezig met het ontwerp van de buitenruimte van de Werkspoorkathedraal en werken samen met MONK Architecten om van Werkspoor werkelijk een unieke plek  in Utrecht te maken.

MONK Architecten heeft in opdracht van EWU een ontwerp gemaakt voor een nieuwbouw aan de Werkspoorkathedraal. In deze nieuwbouw zullen diverse kleine bedrijven gevestigd worden. Samen met en op basis van de wensen van de gebruikers is het ontwerp tot stand gekomen. Momenteel is de bouw in volle gang, 1 januari 2016 zullen de eerste huurders, waaronder MONK zelf, zijn intrek nemen in het gebouw.

Op 30 november zullen Casper Schuuring (MONK Architecten) samen met  Charlotte Ernst en Gerwin de Vries (LINT landschapsarchitectuur) in het architectencafe hun ontwerpen komen toelichten.